Lifestyle

ENTOMOPHAWAT? ENTOMOFAGIE!

Entomofagie. Wat een goed galgjewoord. Maar wat betekent het precies? Entomofagie is “de praktijk van het eten van insecten door mensen”. Meer dan 2 miljard mensen over de hele wereld beoefenen deze praktijk. Wij vertellen jullie daarom graag alles wat je moet weten over het eten van insecten.

Laten we beginnen de term te ontleden. De term heeft twee etymologische wortels, “entomon” en “fageïne”, die afkomstig zijn uit het oude Grieks en die respectievelijk “gekerfd”en “eten” betekenen. Samen betekent dit dus insecten eten.

Het woord werd voor het eerst in de Franse taal gebruikt in 1810, meer dan een halve eeuw voor verschijning in de Engelse taal en een eeuw voordat het in de Spaanse taal verscheen.

De term Entomofagie bestaat alleen in culturen waar het eten van insecten nog steeds ongebruikelijk is. Bij jimini’s, met onze eetbare insecten, snackpotten, de gekookte maaltijden en de eiwitrepen gemaakt van cricketmeel, is het helemaal niet ongebruikelijk! Bovendien zijn termen die eindigen op “phagia” over het algemeen gereserveerd voor speciale voedingsgewoonten van mensen of dieren.
Wij stellen daarom voor de term entomofagie te vervangen door insectariër, dat bekt wat lekkerder.

Ten tweede, “het eten van insecten” is een vage term omdat er meer dan een miljoen soorten insecten zijn, waarvan er 2037 op dit moment als eetbare insecten worden geclassificeerd. Dit aantal neemt voortdurend toe omdat er steeds nieuwe soorten worden ontdekt. Zelfs bij entomofage volkeren worden niet alle eetbare insecten geconsumeerd. Zoals bij elk type eten, hebben mensen verschillende voorkeuren. Uit een studie die in 2014 gepubliceerd werd, bleek bijvoorbeeld dat voor Thaise mensen een gigantische waterbug smakelijker vinden dan een meelworm. Wij denken dat dat misschien komt omdat ze nog niet bekend zijn met meelwormen die op smaak zijn gebracht met knoflook en kruiden, sesam en komijn of tijm en oregano.

Onze grootste angst is dat het woord entomofagie het eten van insecten stigmatiseert, wat niet moet gebeuren omdat aan het eind van de dag krekels, sprinkhanen en meelwormen heerlijk, voedzaam en milieuvriendelijk zijn, dus wees er trots op!

Comments :

Be the first to post a comment